Boerderij Köning

Boerderij Köning is gelegen in de Liemers, een vruchtbare streek tussen Rijn en IJssel.

Traditioneel gemaakte zachte kaas met karakter

Boerderij Köning in Zevenaar bestaat uit drie bedrijven: een melkveebedrijf met kaasmakerij, een vleesvarkensbedrijf en een akkerbouwbedrijf. Het familiebedrijf heeft 250 melkkoeien. De boerderij is in 1968 in handen gekomen van de schoonouders van Christine Köning. Inmiddels werkt alweer de derde generatie volledig mee. Christine houdt zich bezig met het kaasmaken. zij heeft ervoor gekozen om zachte kazen als brie en camembert te gaan maken. Dat is net wat aparter en geeft meer ruimte om te experimenteren. De kazen worden gemaakt op de traditionele manier, omdat de schimmels tijd nodig hebben om de kaas hun smaak te geven. Het is allemaal handwerk.

Onder de knie

Voor al onze kazen gebruiken we rauwe melk, dat wil zeggen dat we de melk niet verhitten. Deze traditionele manier van kaasmaken staat behoorlijk onder druk, omdat we te maken hebben met extra strenge kwaliteitseisen. De smaak van de kazen weegt daar echter ruimschoots tegenop. Het feit dat we rauwmelkse kaas mogen blijven maken, geeft aan dat we aan heel strenge kwaliteitseisen voldoen en het proces dus goed onder de knie hebben.”

De identiteit van de kaas

Boerderij Köning levert aan kaasspecialisten en restaurants in het hele land. Christine: “Er is veel vraag naar zachte kaas van Nederlandse bodem, ook internationaal. Zo krijgen wij zelfs aanvragen van restaurants uit Singapore, heel maf! Dat is natuurlijk heel vleiend, maar niet iets wat wij nastreven. Wij staan voor regionale afzet en streven naar bekendheid van onze kazen in de regio Achterhoek-Liemers. De afkomst van de kaas geeft hem zijn smaak, zijn karakter. Wanneer de kaas alleen in Verweggistan wordt gegeten, verliest hij zijn identiteit.”

Kazen met passende namen

Wat opvalt aan de kazen van Köning, is dat ze allemaal een eigen naam hebben. De namen voor de kazen refereren aan hun oorsprong: boerderij Köning en al haar bewoners, waaronder dus ook de dieren. Zo refereert ‘Kameraadje’-kaas aan een vriendschap tussen katten en kalfjes, zoals je die veel ziet ontstaan op de boerderij. De ‘bolle’ dankt zijn naam aan een wat bolle koe.

 

Niet zomaar een grondstof

Wij doen jaarlijks mee aan kaaskeuringen in Nederland en Duitsland. In Nederland hebben we in 2018 tijdens de Cum Laude Award de eerste drie plaatsen weten te behalen met onze kazen. Daarnaast werden we bij een Duitse keuring beloond met een innovatieprijs. Dit is voor ons enorm leerzaam en tegelijkertijd ook inspirerend. Christine vindt melk een fantastisch product om mee te werken, vanwege de smaakpaletten die je ermee kunt bereiken. “Het is niet zomaar een grondstof. Je mag met iets werken wat in eerste instantie de moedermelk voor het kalfje is. Dat is heel bijzonder.”

Adres

Overzicht van onze leden

Op de kaart staan onze leden vermeld. Klik op een bolletje om meer informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf.

OVERZICHT LEDEN
Maps