De Goed Gevulde

De Goed Gevulde houdt zwijnvarkens; goed gevuld met reststromen voor het (h)eerlijkste vlees dat er bestaat!

Minder voedselverspilling en (h)eerlijk vlees

Het is een prachtig gezicht, al die grote en kleine varkens die achter varkensboerin Inge Vleemingh aanlopen op haar boerenerf ‘De Goed Gevulde’. Deze zwijnvarkens (kruising tussen wildzijn en een varken) worden goed gevuld met restproducten zoals groenten, fruit en brood. Dat gaat voedselverspilling tegen en levert (h)eerlijk vlees op met de smaak van vroeger.

Zelf varkens houden

Inge is van oorsprong landschapsarchitect. Een paar jaar geleden werkte ze aan het ontwerp van een voedselbos met varkens, ter vervanging van intensieve varkenshouderij in stallen. Er was subsidie beschikbaar, maar geen boer te vinden die dit wilde gaan doen. “Toen ontmoette ik mijn man, die een zorgboerderij heeft in de Achterhoek. Ik greep de kans om zelf varkens te gaan houden. Veel boeren verklaarden me voor gek, maar ik zette door”, vertelt Inge.

Drie aanhangers

Ze heeft nu vijftig varkens rondlopen. “Meer wil ik er ook niet, want ik wil ze kunnen herkennen om ze zo goed mogelijk te verzorgen”, aldus Inge. Deze circulaire landbouw, heel regionaal, spreekt haar aan. Natuurlijk voedsel, geen antibiotica of wormmiddelen, dat proef je aan het vlees. De varkens gaan na één tot anderhalf jaar naar de slacht, ze brengt ze zelf naar een lokale slager in de buurt. “Sowieso vind ik de samenwerking met lokale ondernemers en Achterhoekse streekproducenten belangrijk. Bij de plaatselijke groenteboer haal ik voedselresten op. De melkveehouderij hiernaast verkoopt mijn producten en ik die van hem. Een restaurant in de buurt serveert paté van mijn varkens. En vorig jaar heb ik wel drie aanhangers met brood opgehaald bij de Zwarte Cross!”

Workshops

Via haar winkel aan huis en webshop verkoopt ze het vlees van haar varkens. Ook kun je volledige barbecuepakketten bestellen. “Sinds kort hebben we ook kippen. Binnen enkele weken was al het kippenvlees uitverkocht. Daarom bouwen we nu een groter buitenverblijf voor ze”, vertelt Inge. Ze geeft regelmatig een workshop varkens uitbenen, waar vooral kook- en barbecuefanaten op afkomen. Met de workshop varkens houden bereikt ze een heel andere doelgroep, dit zijn mensen die op dezelfde manier thuis wat varkens willen gaan houden. Aan deze groep verkoopt ze vaak de biggen.
Inmiddels verkoopt de Geod Gevulde ook eigen kippen en kalfsvlees van buurman Hendrik.

Adres

Overzicht van onze leden

Op de kaart staan onze leden vermeld. Klik op een bolletje om meer informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf.

OVERZICHT LEDEN
Maps