Drankmakers Van Gisteren

 

Bart Enserink uit Eibergen bedacht een paar jaar geleden dat het tijd werd voor wat anders. Hij wilde voor zichzelf beginnen en zei zijn baan op. Na een half jaar helemaal nietsdoen, ging Bart met goede vriend Ben Freriks appels persen. Dat liep al gauw uit de hand. Ze gingen de boomgaarden in de omgeving af op zoek naar appels, en voor ze het wisten hadden ze zevenhonderd liter appelsap geperst. Maar wie drinkt er zoveel appelsap? Bart: “Toen bedachten we dat we er misschien ook wel drank van zouden kunnen maken. En zo was het idee van appelcider geboren.”

Van probeersels naar 10.000 liter per jaar


Bart had in het verleden al wel eens een biertje gebrouwen en geëxperimenteerd met cider. Het was dus een kwestie van heel veel zelf uitvinden en uitproberen. “In het begin hebben we wel honderd flesjes met probeersels, waar goede en minder goede bij zaten”, vertelt Bart. Begin 2019 zijn Bart en Ben echt gestart om grote hoeveelheden appelcider maken. Ze maken nu zo’n circa 10.000 liter per jaar. “De appels halen we zoveel mogelijk uit lokale boomgaarden. Het sap daarvan vullen we aan met sap van Nederlandse handappelen. Dat sap komt van een bedrijf uit de Flevopolder, dat het perst uit diverse soorten appels die terugkomen uit de supermarkt. Zo worden deze appels niet verspild, maar omgezet tot een mooi eindproduct.”

Uniek karakter

In totaal geven gist en sap van elf soorten Nederlandse handappels de Achterhoekse cider een uniek karakter. Bart: “Wij maken twee soorten cider: naturel appelcider en heerlijk kruidige gloeicider voor in de winterdagen. De ingrediënten zijn puur appelsap en gist. De cider is vrij van allerlei toevoegingen. We bieden daarmee iets unieks.” De Achterhoekse appelcider is te koop bij diverse streekwinkels, slijterijen en supermarkten rondom Eibergen. Ook staan de twee mannen met hun appelciderkraam op braderieën, kerstmarkten en andere evenementen. Voor de toekomst heeft Bart nog veel ideeën. Zo zijn er plannen voor een eco-erf met een voedselbos en een klein winkeltje waar je de cider en andere streekproducten rechtstreeks kunt kopen.

Verrassend drankje

Nederland is geen ciderland. Daar waar je in omringende buurtlanden een echte cidercultuur kent, moet de bekendheid van cider hier nog groeien. Hoewel er vroeger langs de IJssel enorm veel fruitgaarden waren en er ook cider gedronken werd, is die cultuur met de tijd verloren gegaan. Maar Bart ziet daar juist kansen. “Cider wordt op Nederlandse bodem nog niet zoveel gemaakt, daarin onderscheiden wij ons. Het leuke aan appelcider maken is, is dat je mensen enorm kunt verrassen. Ze verwachten niet dat je zo’n fris, mousserend drankje kunt maken van doodgewone appels hier uit de boomgaard.”

Adres

Overzicht van onze leden

Op de kaart staan onze leden vermeld. Klik op een bolletje om meer informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf.

OVERZICHT LEDEN
Maps