Vrienden van Velhorst

Een gezonde bodem voor gezond voedsel

Op Landgoed Velhorst van Natuurmonumenten ligt het biologische, gemengde bedrijf van Winny en Arjan van Buuren. Sinds 2018 zorgen ze hier voor een positief effect op de biodiversiteit en de natuur op het landgoed. Zij doen dit door te kiezen voor duurzaam agrarisch beheer. “We willen bijdragen aan gezond voedsel en een gezonde bodem voor nu en in de toekomst”, vertelt Winny. Ze vinden het belangrijk om mensen te betrekken bij wat ze doen en waar ze voor staan. Dit doen ze door educatieve wandelingen te organiseren, lezingen te geven en verschillende samenwerkingen op te zetten. Mensen die hun werk willen ondersteunen, kunnen ‘Vriend van Velhorst’ worden.

Bloemrijke randen

Op het landgoed worden biologische aardappels, verschillende groenten, graan en kruiden verbouwd. Opvallend is dat de akkers er ‘anders’ uit zien, ongeordend en met bloemrijke akkerranden. Winny vertelt dat ze werken met gewasdiversificatie, pixelfarming en strokenteelt. Het blijkt dat de gewassen in de pixels het goed doen tussen onkruid. Er is goed nagedacht over welke gewassen naast elkaar kunnen groeien.

Variatie van gewassen

Samen met onderzoekers van de Wageningen Universiteit werken ze met pixelfarming: op elk stuk grond (een pixel) van anderhalve bij anderhalve meter wordt één gewas verbouwd. Op de volgende pixel groeit dan weer een ander gewas. Winny: “Uiteindelijk ontstaat er op het gehele perceel een variatie van dertig gewassen. Onderzoekers meten de groei en de opbrengst van het gewas en kunnen zien welke gewassen goed naast elkaar groeien. Het doel is om de biodiversiteit te verhogen. We merken al dat het aantal insecten toeneemt en dat er zeldzame vogels komen broeden op het landgoed, een positieve ontwikkeling.” Ook loopt er een onderzoek met een robot op zonne-energie. Deze zal uiteindelijk het aanplanten, onkruid wieden en oogsten overnemen. Doordat er minder machines ingezet hoeven te worden, kunnen Winny en Arjan dan nog duurzamer ondernemen.

Lokale ondernemers

Aan de oevers van de Berkel lopen de Lakenvelders en Brandrode-runderen en grazen de schapen. De varkens hebben een buitenverblijf op het land, zij worden gevoerd met aardappels en groente die niet verkocht kunnen worden. Alle producten van het landgoed worden verwerkt bij lokale ondernemers. “Bij een Achterhoekse molen maken ze volkorenmeel, tarwebloem en pannenkoekmeel van ons graan. De runderen, schapen en varkens gaan naar een slager in de regio. Bakkerij Driekant bakt Velhorstbrood en bij de plaatselijke supermarkt liggen de groenten”, vertelt Winny. Ook in de eigen webshop kun je de biologische producten van het landgoed bestellen. Als Vriend van de Velhorst krijg je 10% korting, kun je deelnemen aan de educatieve wandelingen en gratis leuke recepten voor een gezonde en biologische maaltijd.

Adres

Overzicht van onze leden

Op de kaart staan onze leden vermeld. Klik op een bolletje om meer informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf.

OVERZICHT LEDEN
Maps