Wijngaard Schepershof

Prijswinnende wijnen van een enthousiaste wijnboer

 

De Achterhoek staat bekend als een van de belangrijkste wijnregio’s van Nederland. Niet gek als je bedenkt dat de regio behoorlijk wat wijngaarden telt, die ook nog eens jaar in, jaar uit mooie prijzen winnen.

Zo ook wijngaard Schepershof net buiten vestingstad Groenlo. Deze wijngaard van Sylvia Sonderen maakt deel uit van de coöperatie Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers, die de belangen behartigt van zes wijnboeren. Hun druiven worden verwerkt tot zestien verschillende rode en witte wijnen.

Groene vingers
Het begon allemaal in 2000, toen het toenmalige Achterhoeks Bureau voor Toerisme zocht naar een nieuwe toeristische impuls. In samenwerking met de Universiteit Wageningen, bood het Bureau een cursus druiventeelt aan. Sylvia en haar man deden er aan mee en beseften al snel dat ze groene vingers hadden. In combinatie met de wens om de mooie plek waar ze wonen te delen met andere mensen, zorgde dit ervoor dat ze in 2006 de eerste wijnranken in de grond zetten. Ze teelt hier drie druivenrassen: Regent (rood), Solaris (wit) en Johanniter (wit).

In de prijzen
“Binnen de coöperatie overleggen we welke wijnen we gaan maken”, vertelt Sylvia. “Door onze kennis en ervaring met elkaar te delen, komen we tot kwalitatief hoogwaardige wijnen. Dit blijkt ook uit het feit dat de wijnen regelmatig in de prijzen vallen bij internationale wijnkeuringen.” Dat geldt overigens ook voor veel Achterhoekse wijnboeren die niet in de coöperatie zitten. Sylvia is daar blij mee. “Het is goed voor het imago van de Achterhoekse wijn. Daar profiteren we allemaal van!”

Speciaal gistingsproces
De gezamenlijke druivenoogst gaat naar het Hof van Twente in Bentelo, een Nederlandse wijnmakerij. Om de Achterhoekse wijn van de coöperatie een eigen identiteit te geven, krijgt deze een ander gistingsproces met andere gistsoorten. Ook het bottelen gebeurt in Bentelo. Sylvia: “In Vorden hebben we als wijncoöperatie een eigen kleine wijnpers staan. Hier maken we grappa mee.”

Uitblazen op een wijnterras
Sylvia verkoopt haar wijnen via haar eigen streekwinkel aan toeristen en bezoekers uit de omgeving. Daarnaast vinden de wijnen gretig aftrek via andere streekwinkels en diverse restaurants in de Achterhoek. Alsof de wijngaard nog niet reden genoeg is om Wijngaard Schepershof te bezoeken, bezit Sylvia ook een prachtige siertuin vol bloeiende bloemen en rozen en is er een leuk brocante winkeltje met allerlei leuke snuisterijen. Sylvia geniet erg van haar werk als wijnboer.

Adres

Overzicht van onze leden

Op de kaart staan onze leden vermeld. Klik op een bolletje om meer informatie te krijgen over het desbetreffende bedrijf.

OVERZICHT LEDEN
Maps